Foto: Stefan Tell.

Helena Dahlgren är författare, översättare och gammal bokbloggare, känd från Bokhora och Dark Places. Hon har en fil kand i litteraturvetenskap och engelska från Stockholms universitet och har bland annat arbetat som lärarvikarie, registrator och handläggare på Polisen. Idag skriver hon på heltid. Hennes debutbok, tipsboken 100 hemskaste, utkom 2016 (”Omåttligt rolig och inspirerande läsning” enligt DNs Lotta Olsson). Sedan dess har hon skrivit för både unga och vuxna, främst inom fantastikgenren. Helenas första roman för unga vuxna, Orkidépojken,  fick fina recensioner när den släpptes hösten 2017. Hon har även skrivit flera skräcknoveller och medverkat i olika antologier, nu senast Stephen King-antologin Varsel i mörkret där hon både skrev förordet och översatte den över fyrtio år gamla King-novellen ”Den blå kompressorn”, aldrig tidigare utgiven på svenska.

Helena Dahlgrens två senaste böcker för unga heter Ödesryttarna: Legenden vaknar och Flickan i den rosa skogen.  Hon arbetar just nu med den tredje delen av Ödesryttarnaserien, som utkommer i februari. I november 2019 släpps en ny novellsamling om Lisa, Anne, Linda och Alex med titeln Berättelser från Jorvik. 

Böckerna om Ödesryttarna har sålt i över 30 000 exemplar och  nominerats till både Storytel Awards och Crimetime Awards (rösta här om du vill att Ödesryttarna och Helena ska vinna!).

E-post: helena@helenadahlgren.com.
Instagram: @helena_dahlgren
Facebook: Helena Dahlgren – författare

För bokningar av författarbesök, se Författarcentrum.

Foto: Stefan Tell

Fakta om Helena

Född: 1980 i Solna.
Bor: Tyresö utanför Stockholm och Koutojärvi i Tornedalen.
Familj: Tvillingdöttrar, katt och pojkvän.
Yrke: Författare och översättare.
Intressen: Läsa, se på tv-serier och film, bada, promenera, hästar, samla på klänningar.
Fem favoritförfattare: Stephen King, Joyce Carol Oates, Gillian Flynn, Megan Abbott och Maria Gripe.
Fem saker jag inte klarar mig utan: Kaffe, katter, böcker, tv-serien Twin Peaks och sömn.
Oanad talang: Jag är jättebra på att elda! Och ganska bra på att köra skoter.