Foto: Stefan Tell

Helena Dahlgren, 40, är författare till de populära böckerna om Ödesryttarna, baserade på onlinespelet Star Stable som har över 13 miljoner användare i världen. Hon har en fil kand i litteraturvetenskap och engelska från Stockholms universitet och har bland annat arbetat som lärarvikarie, registrator och handläggare på Polisen, samt bloggat om böcker på sajterna Bokhora och Dark Places. Idag skriver hon på heltid. Helena bor med sin familj i Tyresö utanför Stockholm och älskar böcker, katter, kaffe, hästar och tv-serien Twin Peaks.

Vid sidan av serien om Ödesryttarna skriver Helena romaner och noveller för både unga och vuxna, främst inom älsklingsgenren fantastik. Hennes debutbok, tipsboken 100 hemskaste, utgavs av Modernista 2016 (”Omåttligt rolig och inspirerande läsning” enligt DNs Lotta Olsson). Helenas första roman för unga vuxna, Orkidépojken,  fick fina recensioner när den släpptes hösten 2017, och den lättlästa boken Flickan i den rosa skogen  (Nypon förlag, 2019) om Ella, vars pappa inte ville leva, har hyllats av en enig läsekrets och även presenterats i vårnumret 2019 av New Swedish Books.  Hon har även skrivit flera skräcknoveller om monster, ensamhet och besatthet, och medverkat med texter i antologier som Vår kamp  (MIX förlag) och 13 svarta sagor om ond bråd död  (Swedish Zombie). Vid sidan av skrivandet är hon också verksam som översättare och har bland annat översatt Max Braillers böcker om De sista barnen på jorden och Kate Quinns historiska romaner Kodnamn Alice  och Jägarinnan. Det händer även att hon skriver texter i tidningen om sådant hon älskar. Lagom till Stephen Kings sjuttionde födelsedag skrev Helena till exempel en lång text om sin älsklingsförfattare i Svenska Dagbladet.

Böckerna om Ödesryttarna har sålt i över 100 000 exemplar i Sverige och  nominerats till både Storytel Awards och Crimetime Awards. Under 2020 kommer första delen i Ödesryttarnatrilogin, Jorvik kallar,  ut på fem språk: engelska, holländska, polska, danska och finska.

Helena Dahlgren är i vår aktuell med Ödesryttarna: Mörkret faller samt ett flertal utländska utgåvor av Ödesryttarna: Jorvik kallar.

Kontakt

E-post: helena.dahlgren@starstable.com
Instagram: @helena_dahlgren
Facebook: Helena Dahlgren – författare

För bokningar av författarbesök, se Författarcentrum.

Foto: Stefan Tell

Fakta om Helena

Född: 1980 i Solna.
Bor: Tyresö utanför Stockholm och på deltid i Koutojärvi i Tornedalen.
Familj: Tvillingdöttrar, katt och pojkvän.
Yrke: Författare och översättare.
Intressen: Läsa, se på tv-serier och film, bada och simma, promenera, hästar, samla på klänningar.
Fem favoritförfattare: Stephen King, Joyce Carol Oates, Gillian Flynn, Elly Griffiths och Maria Gripe.
Fem saker jag inte klarar mig utan: Kaffe, katter, böcker, tv-serien Twin Peaks och sömn.
Oanad talang: Jag är jättebra på att elda!
Favoritämne i skolan: Svenska och engelska.
Drömyrke när jag var liten: Författare.
Bästa tipset till dig som vill bli författare: Läs! Utan att vara en riktigt bra läsare kan du inte bli en riktigt bra författare. Och så är det viktigt (men svårt) att inte vara alltför hård mot sig själv när skrivandet inte går som man tänkt sig. Alla har dåliga dagar, det är vad vi gör med resten av dagarna som spelar roll.