Helena Dahlgren debuterade som författare med hyllade skräckguiden 100 hemskaste år 2016 och har sedan dess skrivit ett stort antal omtyckta böcker för såväl barn som vuxna. Hon är kanske mest känd för sina böcker om Ödesryttarna, som sålt i över 100 000 exemplar enbart i Sverige och nominerats till flera stora priser som Storytel Awards och Crimetime Awards. Böckerna finns översatta till nio språk och 2021 vann Jorvik Calling, den första boken i serien, det amerikanska barnbokspriset Kids’ Book Choice Award i kategorin Best Fantasy World Builder. Helena har även fått en trogen publik för sina lättlästa barnböcker, som ofta utforskar svåra ämnen ur ett fantastikperspektiv. Vid sidan av skrivandet är hon även verksam som översättare och har bland annat översatt barnboksserierna De sista barnen på jorden och Den magiska bokhandeln.
Våren 2022 är hon aktuell med en ny bok i serien om Ödesryttarna och med den fristående spänningsromanen Skarp. Hon bor med sin familj och två katter i Tyresö utanför Stockholm och älskar böcker, katter, kaffe, hästar, färgglada klänningar och tv-serien Twin Peaks.
Kontakt
E-post: helena.dahlgren@starstable.com
Instagram: @helena_dahlgren
Facebook: Helena Dahlgren – författare
För bokningar av författarbesök, se Författarcentrum.
Fakta om Helena
Född: 1980 i Solna.
Bor: Tyresö utanför Stockholm och på deltid i Koutojärvi i Tornedalen.
Familj: Tvillingdöttrar, katter och pojkvän.
Yrke: Författare och översättare.
Intressen: Läsa, se på tv-serier och film, bada och simma, promenera, hästar, samla på klänningar.
Fem favoritförfattare: Stephen King, Joyce Carol Oates, Gillian Flynn, Elly Griffiths och Maria Gripe.
Fem saker jag inte klarar mig utan: Kaffe, katter, böcker, tv-serien Twin Peaks och sömn.
Oanad talang: Jag är jättebra på att elda!
Favoritämne i skolan: Svenska och engelska.
Drömyrke när jag var liten: Författare.
Bästa tipset till dig som vill bli författare: Läs! Utan att vara en riktigt bra läsare kan du inte bli en riktigt bra författare. Och så är det viktigt (men svårt) att inte vara alltför hård mot sig själv när skrivandet inte går som man tänkt sig. Alla har dåliga dagar, det är vad vi gör med resten av dagarna som spelar roll.